De vierde etage

al is het absoluut geen eitje, heb ik vele tranen gelaten, er is ook énorme groei bij mij ontstaan! 

Ik heb in mijn leven heel wat behandeltrajecten doorlopen. Diverse diagnoses en labels op mijn lijf geplakt gekregen en diverse ggz instellingen gezien. 

Het begon met Prezens, een kortdurende behandeling. Vanuit daar een vervolgtraject richting ziekenhuis psychiatrie in het UMC Amsterdam en na een paar jaar “rust pauze” naar de afbouw poli van De nieuwe Valerius waar bleek dat er van afbouwen geen sprake was gezien ik in de “ergste dip ooit” terecht kwam met twee psychiatrische opnames op de HIC als gevolg.  Uiteindelijk ben ik terecht gekomen op de afdeling Persoonlijkheidsstoornissen en complex trauma. En werd ik EINDELIJK begrepen, gehoord én gezien. 

Ik kwam in aanmerking voor een VERS training (zie eerdere column), en heb tot nu toe nog steeds om de twee weken een gesprek met mijn GGZ agoog. Iemand met wie ik een goede klik heb, die kijkt naar wat wel goed gaat, haar hart op de juiste plaats heeft, geduld met mij heeft, de vaardigheden uit de training mee neemt in de gesprekken, mij leert om mijn proces te kunnen dragen, met de dag te leven, mij doorziet als ik zeg dat “het wel goed gaat” maar ondertussen kneiter depressief ben, mij keer op keer uit het sop trekt, haar werknummer aan mij heeft gegeven en tijd vrij maakt tussen haar drukke schema door als ik er doorheen zit, ervoor heeft gezorgd dat ik in aanmerking kwam voor EMDR therapie, zag dat er meer aan de hand was dan “alleen” mentale klachten (samen met de psychiater overigens). 

Dan hebben we dus de Psychiater. Ik heb er veel gehad. Maar deze man spant echt de kroon. 

Je hebt van die psychiaters die je meteen vol gooien met medicatie. Deze psychiater heeft gezien en ervaren hoe heftig ik op de bijwerkingen reageer en kijkt dus eerst naar andere opties dan chemische rommel. Oké. Laten we het over de tweede opname hebben. Waar we eea hebben getest uit de medicijn bibliotheek. DRÁMÁTISCH! Maar wel concluderend dat er naast die mentale klachten dus ook fysiek iets niet in orde was. En al had ik dit gevoel ook al langer, die psychiater heeft in samenspraak met de psycholoog de klinisch geneticus de opdracht gegeven om eens “verder te kijken”. 

Uiteindelijk concluderend; dat ik al jarenlang de verkeerde medicatie slik voor de klachten die ik heb. Daar waar we toch wat ondersteuning van medicatie gaan proberen, heeft de goede man éérst met de betreffende cardioloog gesproken om uit te sluiten of deze medicatie wel veilig voor mij is. Thank God for that! En dat ik dus bij aanslaan van deze medicatie kan afbouwen met de allesomvattende groep die Seroxat heet. Een antidepressiva die mensen met ADHD juist agressief kan maken als ze stemmingswisselingen hebben. 

Anyway. Dezelfde psychiater heeft er ook voor gezorgd dat ik beter ging slapen. ZONDER MEDICATIE! Maar met een slaap schema omdat hij daar ook onderzoek naar doet. 

En ze hebben er beiden voor gezorgd dat ik ook nog EMDR kreeg. Het hele pakket! En ik ben dankbaar voor deze toppers! 

“Persoonlijkheidsstoornissen en Complex Trauma”, de vijfde etage, het SP- team van De Nieuwe Valerius in Amsterdam. Daar waar je terecht komt “als je alles al gehad hebt”. Ik noem het met recht de “Revalidatie afdeling van de psychiatrie”. Ze kijken verder dan de diagnose, met zo min mogelijk pillen maar vooral met heul veul therapie. Én al is het absoluut geen eitje, heb ik vele tranen gelaten, er is ook énorme groei bij mij ontstaan! 

Dankbaar. 

Groetjes Maartje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *