Omgaan met ouders die een beperking hebben

 ‘Duidelijkheid zorgt toch voor een bepaald soort rust’

Ouders met een beperking. Helaas ben ik er bekend mee. Het heeft lang geduurd voordat ik het een beetje kon accepteren. Het is en blijft lastig, althans voor mij dan. Misschien niet perse het accepteren ervan. Maar mijn wensen hoe ik mijn ouders en het contact zie. 

Het heeft ontzettend lang geduurd voordat ik begreep wat mijn ouders precies hadden. Allebei verstandelijke beperkt en bekend met andere psychiatrische problemen. Als klein meisje merkte ik al heel snel dat ik boven mijn ouders uitsteeg als het ging om intelligentie. En toch begreep ik het niet helemaal. 

Eerst was ik enorm boos en vond ik het maar oneerlijk want waarom moest dit mij overkomen. Nu begrijp ik dat mijn ouders hier helemaal niks aan kunnen doen. Dit maakt de situatie niet minder moeilijk maar het zorgt wel voor duidelijkheid. Duidelijkheid zorgt toch voor een bepaald soort rust. 

Nog steeds vind ik het lastig om hiermee om te gaan. Beetje bij beetje leer ik steeds meer tools om hiermee om te kunnen gaan. Regelmatig raak ik nog gestrest van het contact tussen mij en mijn ouders. Maar om dan even ruimte en ontspanning te nemen, helpt enorm.

Weet dat als je in een vergelijkbare situatie zit, dat je er niet alleen voor staat. Praat met mensen in je omgeving erover die je hierbij kunnen helpen. Weet dat het proces van hiermee omgaan niet 1, 2, 3 gaat. 

Dit gaat met vallen en opstaan. 

Als je hierover met mij in gesprek wilt, kun je me altijd een e-mail versturen. Ik sta voor je open. 

E-mail: sherlienne@ikbenopen.nu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *