Mijn drive voor #ikbenOpen

‘Mijn drijfveer voor #ikbenOpen is dat er meer openheid moet zijn over het hebben van psychische problemen.’

Ook ik mag #ikbenOpen vertegenwoordigen op de site voor de columns. Dit is een kans voor mij om iets te betekenen voor anderen. Ik wil graag iets kunnen bijdragen voor anderen, zeker als het gaat om mentale gezondheid.

Nou, wie ben ik? Ik ben Sherlienne. Inmiddels 19 lentes jong of oud, ligt eraan hoe je het bekijkt. Door een onstabiel begin van mijn leven en enkele traumatische gebeurtenissen deal ik al een aantal jaar met psychische problemen waaronder een depressieve stemmingsstoornis, een stress- / traumagerelateerde stoornis, automutilatie en su├»cidaliteit. 

Dit heeft geleid tot een aantal gesloten opnames in o.a gesloten jeugdzorg en in de psychiatrie. Na 4 jaar te hebben gevochten voor mijn herstel, kan ik eindelijk zeggen dat ik inmiddels op een open afdeling zit. Dit is nog wel in de psychiatrie, maar een enorme stap vooruit. 

Mijn drijfveer voor #ikbenOpen is dat er meer openheid moet zijn over het hebben van psychische problemen. Ook vind ik dat er meer over gesproken mag worden in de maatschappij, want op veel van de psychische problematiek ligt een immens grote taboe. Dit moet veranderd worden. Na een aantal jaar te maken hebben gehad met psychische problemen, kom ik er steeds meer achter hoe groot dit taboe is. 

Deze taboe is zo groot omdat er weinig bekend is over psychische problematiek buiten de GGZ. Veel mensen durven zich niet goed te uiten als het over hun mentale gezondheid gaat. Dit komt vaak omdat ze dan bang zijn achtergesteld te worden, zielig gevonden te worden, bang zijn dat een ander denkt dat ze het voor aandacht doen of omdat ze er zich voor schamen. 

Ik, en veel anderen vinden dat dit taboe moet veranderen. Daarom wil ik mij inzetten voor #ikbenOpen. Niet alleen om deze taboe te doorbreken, maar ook mijn verhaal delen zodat mensen zich niet alleen voelen. En ik mensen hiermee kan helpen. 

Voor nu geef ik nog een ding mee. Herstel is het echt waard. Praat erover en probeer je er voor open te stellen, ook naar anderen! 

1 reactie op “Mijn drive voor #ikbenOpen”

  1. Sebastiaan Somers

    Mooi geschreven Sherlienne! Vervelend te lezen wat je hebt meegemaakt. Dapper dat je het met ons durft te delen! Je haalt ook goed de taboe en/of het stigma aan in je verhaal. Fijn dat er meer mensen zijn die het belangrijk vinden dit taboe te doorbreken.

    Hartelijke groet,

    Sebastiaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *