Eerste hulp bij een angststoornis deel 2

     ‘ Reminder: Je bent nooit alleen en het is niet raar om hulp te zoeken.’

Professionele hulp

De beste tip hoe je om moet gaan met een angststoornis is toch het zoeken van professionele hulp. Het klinkt misschien als een grote ingreep of iets heel heftigs maar het praten met een psycholoog is heel normaal. Een psycholoog kan je helpen om in de toekomst angsten te voorkomen. Een psycholoog gaat opzoek naar de oorzaak van de angst. Dat is soms even diep graven, maar op deze manier kan je psycholoog een oplossing vinden hoe jij voortaan je angst kan controleren.

Maar hoe neem je dan de stap om naar een psycholoog te gaan?

Eerst moet je een verwijzing hebben van de huisarts. Dan word je behandeling vergoed. Je hoeft daar overigens geen grote bewijzen voor te leveren. Het vertellen van je klachten is vaak al genoeg.

Dan ga ik je opzoek naar een psycholoog die bij jou past. Het is belangrijk dat je voor jezelf bedenkt waar je je prettig bij voelt. Heb je liever een man of vrouw, wil je fysieke sessies of vind je het fijner om dingen online te bespreken? Zo zijn er verschillende afwegingen die je kan maken.

Als je een psycholoog hebt gevonden die goed voelt heb je vaak eerst nog een kennismakingsgesprek om te kijken of jullie klikken. Voel je niet bezwaard om hier streng te zijn. Het is niet erg om verder te gaan zoeken als je je uiteindelijk toch niet prettig voelt. Het gaat uiteindelijk om jouw mentale gezondheid.

Als dat allemaal achter de rug is ga je in behandeling. De psycholoog bepaalt dan wat het beste bij jouw klachten past.


Op https://www.psycholoog.nl kun je de zoektocht beginnen naar de juiste behandelaar.


Hoe help ik iemand met een angststoornis?

Heb jij nou zelf geen last van angst, maar iemand in je omgeving dan is het fijn om diegene te kunnen helpen. Als je ervan op de hoogte bent dat iemand een angststoornis is het verstandig om van tevoren te vragen wat diegene fijn vindt en op zo’n moment van jou verwacht. Het kan namelijk erg verschillen wat iemand op zo’n moment rustig maakt. De een vindt het fijn om te praten en geknuffeld te worden en de ander wil stilte en afstand. Door dat van tevoren te bespreken weet je beter wat je in zo’n situatie kunt doen.

Ben je er nou niet van op de hoogte wat iemand tijdens een angstaanval fijn vindt, dan is het belangrijk dat je rustig blijft en niet zelf in paniek raakt. Het kan soms schrikken zijn als iemand een aanval krijgt, maar je kan het beste zelf rustig proberen te blijven. Vraag de persoon in kwestie of hij/zij liever wil staan of zitten. Dan kan het goed helpen om de polsen van de persoon koud te maken met wat koud water of een nat doekje.

Het helpt ook om de persoon met je mee te laten ademen. De ademhaling weer onder controle krijgen is namelijk het effectiefst. Adem diep in en uit en vraag de persoon op jouw tempo proberen mee te ademen.

Tot slot is het belangrijk dat je heel erg goed luistert naar wat de persoon van je vraagt en welke instructies je krijgt.

Bekende personen met een angststoornis

Misschien voel je je weleens alleen of gek omdat je last hebt van een angststoornis. Dat is helemaal niet het geval. Het is vast fijn om te weten dat jouw favoriete celebrities misschien ook wel last hebben van een angststoornis. Denk bijvoorbeeld aan Adele, René van der Gijp of Miley Cyrus.


Wil je meer weten over celebrities met een angststoornis. Lees dan dit artikel van Cosmogirl: https://www.cosmogirl.nl/born-to-lead/14-celebs-vertellen-over-hun-battle-met-anxiety/


Rust begint bij jezelf

Je ademhaling onder controle krijgen is misschien wel de eerste stap om jouw angstaanval te controleren. Zodra je ademhaling weer normaal is lukt het beter om helder na te denken en trekken duizeligheid of misselijkheid weg.

Wil jij nou weten hoe jij je ademhaling rustig houdt? Bekijk dan deze video van Maria ter Beek: https://www.youtube.com/watch?v=VWqGcTCeT10


Vind jij het fijn om verhalen van anderen te horen? Een podcast die mij erg heeft geholpen om mijn stoornis te begrijpen was de angstpodcast van de VPRO: https://www.vpro.nl/programmas/de-angstpodcast.html


Reminder: Je bent nooit alleen en het is niet raar om hulp te zoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer blogs van deze auteur

Lieve Leonie

Bodegraven, 16 april 2022 Lieve Leonie, Vandaag geen brief uit Amsterdam, maar uit Bodegraven. Ik zit in de kleedkamer en de voorstelling ‘In het licht’ is net begonnen. We zijn alweer over de helft met de tour. Wat gaat de tijd snel! Aanstaande woensdag kom je kijken. Ik heb veel

Meer lezen »

Lieve Leonie

Amsterdam, 11 maart 2022 Lieve Leonie, Ik zit in het zonnetje op het bankje voor mijn huis. Na vijf dagen corona gehad te hebben, mag ik uit quarantaine en alsof de dag nog niet fijn genoeg is lees ik net dat je de hoorzitting gewonnen hebt! Wat ben ik blij

Meer lezen »

Het leven is perfect!

‘Als jonge jongen was het overleven tussen m’n altijd ruzie makende ouders.‘ Overtuigingen in m’n hoofd begonnen te veranderen toen het grote uitzoomen begon. Als jonge jongen was het overleven tussen m’n altijd ruzie makende ouders. Met de mantel der liefde werden de ruzies onder de pet gehouden, dat er

Meer lezen »

Lieve Leonie

Amsterdam, 14 februari 2022 Lieve Leonie, Het is vandaag precies een week na de hoorzitting. Hoe voel jij je nu? Ik had je even willen bellen, maar vanwege drukte heb ik je alleen geappt. Had je het fijn gevonden of kreeg je al zoveel berichtjes dat je vooral rust nodig

Meer lezen »

Wanneer het schoolsysteem faalt

‘we hebben een gesprek gehad met de leerplicht Ambtenaar. die wou ons helpen, was erg aardig, maar verder gebeurde er niks’  Ik ben 14 en moet opstaan, want ik moet weer naar school, maar ik kan niet opstaan, alles voelt als lood, praten gaat al lastig. Met moeite zeg ik

Meer lezen »