Werk combineren met mentale gezondheid

 voor mij is het al een hele stap dat ik voor mezelf zorg.

Werk combineren met mijn mentale gezondheid vond ik best lastig. Ik vind werken enorm leuk, het geeft me energie maar het kost mij ook energie. Maar, waar leg ik dan die grens voor mezelf? Toen ik merkte dat ik steeds drukker werd in mijn hoofd, prikkels minder kon verwerken en chaotischer werd in mijn hoofd, wist ik dat ik een stapje terug moest doen. Samen met mijn ambulante begeleiders heb ik er voor gekozen om 2 dagen door de weeks niet te werken, en ook vaker in het weekend 1 dag vrij te houden. Dit gaat goed. Op de dagen dat ik niet werk, komen zij vaak langs, en heb ik de rest van de dag ook vrij. Op deze dagen zorg ik dat ik weinig verplichtingen heb, zodat ik echt kan rusten en de prikkels kan verwerken. 

Dit betekent echt niet dat dit de key is en de oplossing is. Maar het werkt. Het is misschien dan een baby stap van mijn proces, maar voor mij is het al een hele stap dat ik voor mezelf zorg. Ik moet meer voor mezelf leren zorgen, en dit is stap 1 die ik heb gezet.

Merk je aan jezelf dat je jezelf aan het voorbij rennen bent? Negeer het alsjeblieft niet, en ga hierover in gesprek. Neem waar nodig is af en toe een paar stapjes terug. Nee, dit is niet gelijk falen, maar zorgen voor jezelf. Dat is niet zwak, maar super sterk.

Hoe merk je aan jezelf dat je jezelf aan het voorbij rennen bent? Dit verschilt natuurlijk per persoon. De ´symptomen´ kunnen bijvoorbeeld zijn: snel moe, snel overprikkeld, geïrriteerd en feller reageren, terugtrekkend gedrag laten zien, minder plezier hebben in wat je doet, slechter slapen, drukker in gedrag of chaotischer. Ik ben geen arts of psychiater. Maar nogmaals benadruk ik het: merk je dat dit aan de hand is, praat erover en neem stapjes terug. Het hoeft ook niet altijd zo te zijn. Misschien kan je na een x aantal tijd weer steeds meer aan.

Voor jezelf zorgen is niet falen of zwak. Het is sterk. Zelfzorg staat op nummer 1!

Wil je met mij hierover in gesprek, dan kan dat zeker! Je kunt altijd een mailtje sturen naar sherlienne@ikbenopen.nu 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *