Waarom je in een gevaarlijke, ongezonde relatie kan blijven

ik snap heel goed waarom vrouwen blijven en niet weg durven of kunnen gaan. Voor de buitenwereld lijkt het zo makkelijk.

Ik snap dat het heel raar lijkt voor een buitenstaander en daarom wil ik er wat over schrijven. Om zo anderen te helpen die in dit proces zitten en begrip te creëren voor hen. 

Ik zat er in, compleet in zijn web gevangen. Ik kon geen kant meer op.  Er werd me verteld dat ik nooit een ander zou kunnen krijgen, dat ik lastig ben, dat ik blij moest zijn met hem, en àls er al een ander zou komen ooit…. dan zou hij hem vermoorden. En dit werd eindeloos herhaald, totdat ik het zelf ging geloven. 

Er werd naast manipuleren ook gelogen, zo vaak dat ik niet meer op mijn eigen gevoel durfde te vertrouwen.  Nu ik het schrijf gaat mijn hart tekeer, terwijl ik toen niks meer voelde behalve afkeer. Ik wou weg, weg uit deze ongezonde relatie maar ik kon het niet. Want ik was inderdaad gaan denken dat ik niet beter verdiende.

Ik probeerde het wel, ging een aantal keren weg maar kwam toch weer terug. Want ik dacht werkelijk waar dat ik hem nodig had, dat ik niet zonder kon.  Dus ja, ik snap heel goed waarom vrouwen blijven en niet weg durven of kunnen gaan. Voor de buitenwereld lijkt het zo makkelijk.

Er werd wel eens gezegd dat ik gewoon moest stoppen met deze relatie. ‘ Gewoon stoppen’ is geen optie. Het heeft een lange aanloop nodig en veel kracht.  Uiteindelijk heb ik die kracht gevonden en heb ik een eind aan deze relatie gemaakt. 

Wanneer je in een ongezonde relatie zit kan je pas gaan wanneer het daar de tijd voor is. Wanneer je de kracht hebt om op eigen benen te staan en het web kapot te maken.  Wat als je dit in je omgeving ziet? Zorg dat je er bent voor zo iemand. Dat je paraat staat wanneer het nodig is. Vertel iemand haar positieve eigenschappen om haar kracht en zelfvertrouwen te geven.  Zo zal ze sneller haar eigen pad kunnen kiezen. En geef haar liefde, want echte liefde kent ze niet. 

1 reactie op “Waarom je in een gevaarlijke, ongezonde relatie kan blijven”

  1. Lieve Anna,

    Dankjewel voor het delen van dit toch wel moeilijke onderwerp. Niet alleen voor de buitenwereld om het goed te begrijpen maar zeker ook voor jezelf om dit te schrijven, naar buiten te brengen terwijl het jouw leven was.

    ik vind het enorm waardevol dat je dit gedeeld hebt.

    Liefs, Fauzy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer blogs van deze auteur

Lieve Leonie

Bodegraven, 16 april 2022 Lieve Leonie, Vandaag geen brief uit Amsterdam, maar uit Bodegraven. Ik zit in de kleedkamer en de voorstelling ‘In het licht’ is net begonnen. We zijn alweer over de helft met de tour. Wat gaat de tijd snel! Aanstaande woensdag kom je kijken. Ik heb veel

Meer lezen »

Lieve Leonie

Amsterdam, 11 maart 2022 Lieve Leonie, Ik zit in het zonnetje op het bankje voor mijn huis. Na vijf dagen corona gehad te hebben, mag ik uit quarantaine en alsof de dag nog niet fijn genoeg is lees ik net dat je de hoorzitting gewonnen hebt! Wat ben ik blij

Meer lezen »

Het leven is perfect!

‘Als jonge jongen was het overleven tussen m’n altijd ruzie makende ouders.‘ Overtuigingen in m’n hoofd begonnen te veranderen toen het grote uitzoomen begon. Als jonge jongen was het overleven tussen m’n altijd ruzie makende ouders. Met de mantel der liefde werden de ruzies onder de pet gehouden, dat er

Meer lezen »

Lieve Leonie

Amsterdam, 14 februari 2022 Lieve Leonie, Het is vandaag precies een week na de hoorzitting. Hoe voel jij je nu? Ik had je even willen bellen, maar vanwege drukte heb ik je alleen geappt. Had je het fijn gevonden of kreeg je al zoveel berichtjes dat je vooral rust nodig

Meer lezen »

Wanneer het schoolsysteem faalt

‘we hebben een gesprek gehad met de leerplicht Ambtenaar. die wou ons helpen, was erg aardig, maar verder gebeurde er niks’  Ik ben 14 en moet opstaan, want ik moet weer naar school, maar ik kan niet opstaan, alles voelt als lood, praten gaat al lastig. Met moeite zeg ik

Meer lezen »

Praat er maar eens over

‘Het is makkelijker om aan te geven dat je een gebroken been hebt dan dat je in een burn-out zit.’ Toe dan, praat er maar eens over. Je diepste angsten. Dat wat je bezighoudt als je niet kunt slapen. De honderd beren op de weg waarvan je weet dat ze er

Meer lezen »