Moed Verzamelen

‘Moed verzamelen’ is vaak een onzichtbaar en privé proces. Terwijl die strijd juist is wat ons mens maakt.

Een woord wat we allemaal kennen, vaak gebruiken, maar heb jij wel eens goed nagedacht over het thema; moed verzamelen? Je vindt iets enorm spannend, krijgt buikpijn, maar toch kies je ervoor om iets te gaan doen wat je eng vindt. Wat maakt dat we ondanks onze ongemakken toch dat ene doel willen nastreven. Ik ging mezelf deze vragen stellen nadat ik in contact kwam met Sophia de hoog, regisseur van de korte documentaire ‘Everest’.

Een jaar geleden stond Sophia op het punt iets te gaan doen waar ze als een berg tegenop zag, maar waarvan ze wist dat ze het moest doen. Op dat moment vroeg ze zich af hoe anderen mensen moed verzamelde en hoe dit er dan uit ziet. Deze vraag heeft mij persoonlijk aan het denken gezet, toen ik onderweg was naar mijn wekelijkse therapie sessie. Waarom ga ik er eigenlijk elke keer weer heen? Ik vind dit enorm spannend, eng en weet dat ik allemaal dingen moet gaan uitspreken waardoor ik mij enorm ellendig ga voelen. Naast dat ik enorm vermoeid ben na elke sessie, kan het ook nog eens voorkomen dat mijn lichaam uitvalt. Waarom ga ik dan toch elke keer naar die klote therapie?

‘Het gevoel zal voor iedereen herkenbaar zijn, maar toch houden we vaak dit kwetsbare proces voor elkaar verborgen. Verdriet, falen en mislukken krijgt steeds minder ruimte in onze ‘succes’-samenleving’. ‘Moed verzamelen’ is daarom vaak een onzichtbaar en privé proces. Terwijl die strijd juist is wat ons mens maakt. Ik wilde die kwetsbaarheid die wij wegmoffelen weer zichtbaar maken.’ – Sophia. 

Sophia de hoog

Met een subsidie van ‘De Ontmoeting’ (een platform voor filmmakers) en een online crowdfunding heeft Sophia genoeg geld kunnen verzamelen om afgelopen half jaar haar fascinatie om te zetten in deze korte documentaire. Ik was één van de 30 a 40 mensen die Sophia sprak tijdens haar zoektocht naar verhalen van mensen die ergens voor ‘moed’ voor gingen verzamelen. Hoe meer mensen Sophia sprak, hoe meer het haar opviel dat mensen zich schaamden voor hun angst, zeker als ze moed moesten verzamelen voor in hun ogen ‘een klein iets’.  Zo had ik zelf ook niet eerder stil gestaan bij dat ik elke keer moed verzamelde om mijn therapie aan te gaan. Mijn gevoelens van angst, onzekerheid en mijn interne motivatie liet ik er eigenlijk niet zijn. Het viel mij op dat ik vooral enorm streng naar mezelf was. ‘Ik moest het maar gewoon even doen?’.  Sophia nam zich voor een film te maken met een niet-oordelende blik, een troostend en herkenbaar verhaal waarin we onszelf in kunnen herkennen. ‘Wie je bent of waar je ook vandaan komt – moed verzamelen moeten we allemaal.’ – Sophia.

Sophia was gefascineerd door de trots die ze in ieders ogen zag als ze dan toch datgene hadden gedaan, waar ze zo tegenop zagen. Zo ben ik mij meer bewust geworden van mijn interne motivatie en wat het effect van angst heeft op ons denken en doen. Ik probeer mijn strenge gedachten op te merken, maar ook de angst en onzekerheid er te laten zijn. Hierdoor kom  ik steeds dichter bij mijn motivatie en leer ik mezelf geruststellen. . ‘Kwetsbaarheid wordt op zo’n moment omgezet in kracht. Een vorm van inspiratie waar ik zelf, en ik denk veel anderen om mij heen, in deze tijden flink behoefte aan hebben’ aldus Sophia.

Beide hebben wij respect gekregen voor proces van angsten overwinnen tijdens moed verzamelen en zien we kwetsbaarheid ook als iets moois. Elke keer als ik nu bij therapie zit wordt ik herinnert aan de draaidagen met Sophia, hoe we dit thema bespraken en ondanks de ongemakken, kom ik steeds bij mijn motivatie. Sophia is dankbaar dat ze in ieders intieme wereld mocht betreden om daarbinnen de film te kunnen maken. ‘ Het heeft mijn liefde voor het documentaire vak laten groeien.’ – Sophia.

De film ‘Everest’ is in première gegaan op 25 september 2021 tijdens het Nederlands Filmfestival. Binnenkort zal deze ook op andere plekken te zien zijn. Ben je benieuwd hoe Sophia onder andere mijn stukje kwetsbaarheid tijdens het moed verzamelen in beeld heeft gebracht? Houdt haar social media dan in gaten!
www.sophiadehoog.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *