gevoelens/emoties

De angst die ik heb om te voelen wat er van binnen speelt is zo groot, dat mijn hele doen en laten daar omheen gebouwd is.

Hier begin ik met het vertellen over mijn kwetsbaarheid. Wat mij betreft ben je kwetsbaar op het moment dat je deelt wat je voelt. Dus dat is wat ik ga proberen te doen. Voelen is niet mijn sterkste kant. Want als je voelt ben je al kwetsbaar. En ik ben bang om kwetsbaar te zijn. Omdat je als je kwetsbaar bent, je een weg opent naar pijn. Pijn is niet fijn, zoals je weet.

De angst die ik heb om te voelen wat er van binnen speelt is zo groot, dat mijn hele doen en laten daar omheen gebouwd is. Ik heb een routine die geen ruimte over laat om enig moment stil te staan bij wat ik voel, en mocht er onverwachts toch iets gebeuren wat mijn gevoelens sterk aanspreekt, dan heb ik nog een hele reeks onbewuste manieren om mijn ‘evenwicht’ te herstellen. Sterk oordelende gedachtes bijvoorbeeld over mezelf. Of gebruikelijke angstreacties, zoals wegvluchten van mensen en situaties. Gevoelens in contact met andere mensen weglachen, om er maar een paar te noemen.

Toen ik door kreeg dat mijn emoties/gevoelens de kern van mijn problemen vormden, ben ik er actief naartoe gaan bewegen. Ik ging er veel over lezen, en stuitte op manieren om het gevoel op te zoeken. Ik ging het forceren, en hoe geforceerder ik dit deed, hoe groter mijn angst werd.

Na verloop van tijd ontdekte ik dat het alledaagse leven vol zit met emoties, en dat dit dus ook de werkelijke leerschool is voor mijn verkenningen op dit gebied. Ik ben zo gaan schrijven over mijn ervaringen. Het praten over emoties met anderen is voor iedereen interessant, elk mens heeft ze en weinigen snappen er veel van. Emoties van mezelf delen werkt heel verbindend met de mensen om me heen.

Ik heb wel gemerkt dat het schrijven over mijn ervaringen, en vervolgens deze geschreven ervaringen delen, een helend effect hebben, vaak heel goed ontvangen worden, en verduidelijkend werkt in contact met hulpverleners. Wat dan helpt is het hardop voorlezen, zodat de emoties toch loswrikken en gaan stromen. En ik kan je vertellen, oprechte emotie tonen zet je geschreven verhaal pas echt kracht bij. En mensen moedigen me van alle kanten aan om dit te blijven doen.

Wat kan ik zeggen. Je weet iets pas op waarde te schatten, op het moment dat je het hebt moeten missen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *