Lieve annemiek

Vlaardingen, 27 april 2022

Lieve Annemiek,

Wat leuk om een brief vanuit Bodegraven te ontvangen. Dat is om de hoek van mijn oude woonplaats Zegveld. Was je toevallig in het Evertshuis? Ondertussen hebben we elkaar ontmoet in theater aan de Schie in Schiedam of eigenlijk het Wennekerpand. Denk je netjes te wachten voor de inleiding van Annemiek en de theatervoorstelling In het licht, sta je in de wachtrij voor Frans Bauer in concert. Wij rennen naar het Wennekerpand, maar toen waren we al te laat. Nu kan ik er om lachen, maar wat was ik 10 minuten heel chagrijnig.

Het was fijn om je weer te zien. Ondanks dat je aan het werk was, is het een cadeautje om je te zien in de omgeving waar jij zo gelukkig bent. De voorstelling is zo goed, indrukwekkend en vooral confronterend. We hebben elkaar na de voorstelling gesproken en deelde de gedachten dat het theater een belangrijke rol speelt in het bespreekbaar maken van maatschappelijke thema’s. Het thema seksueel misbruik staat ver van mij af en daardoor kan ik me moeilijk indenken wat seksueel misbruik echt is. In het licht heeft mij geholpen om een beeld te vormen hoe seksueel misbruik eruitziet, hoe confronterend ook. 

Gelukkig was er ook ruimte voor een lach en positief nieuws. Eigenlijk is het een beetje gemeen, want toen we elkaar spraken heb ik al mogen horen wat het nieuwtje is waardoor jij ‘zo goed gemutst’ bent. Ik mag er inhoudelijk ook niets over schrijven, maar ik ben zo blij voor je. Ik hoop dat je in je volgende brief met iedereen het nieuws mag delen.

Met mij gaat het redelijk goed. Tegenwoordig noem ik het ‘dobberen door het leven’. Soms gaat het goed en andere dagen wat minder. In de kern voel ik me gelukkig, hoopvol en heb ik zin om mijn leven opnieuw op te bouwen. Traumatherapie is intens, EMDR is zwaar en tegelijkertijd voelt het iedere keer weer dat ik een betere versie wordt van mezelf. Deze week heb ik als huiswerk dat ik mag oefenen met zingen, dansen en uitbundig doen in het openbaar of in gezelschap van mensen. Dat is toch het betere huiswerk. 

Bedankt voor je uitleg over wat je bedoelde met ‘nu de duisternis verder weg is’. Ik heb de voorstelling Emma wil leven ook gezien en begrijp nu heel goed wat je bedoelt. Het doet me denken aan schematherapie en hoe je in denken en doen kan wisselen van schema’s. Het klinkt alsof jij steeds meer in contact staat met jouw ‘gezond volwassene’. De diverse schema’s blijven vaak actief, maar het gaat erom dat je in contact met je ‘gezond volwassene’ leert om anders te reageren of er gezonde gedachten tegenover te zetten. Volgens mij is dat ook een proces van bewustwording en jezelf trainen in gedragsverandering. 

Weetje wat ik interessant vind? Dat ik heel blij ben met ‘ouder’ worden. Ik leer de laatste tijd steeds beter dingen in perspectief te zetten. De laatste weken realiseer ik me ook hoe waardevol vriendschappen zijn. Misschien komt het ook door mijn traumabehandeling dat er meer ruimte is voor gevoelens en verbinding naar anderen.

Daarom wil ik je bedanken voor de kaartjes die je stuurde tijdens de coronacrisis en de digitale brievenpost. Gisteren heb ik een kaartenbakje gemaakt en ben ik begonnen met kaartjes en brieven versturen naar mensen om wie ik geef. Vandaag kreeg ik de eerste reactie dat iemand zo blij was met mijn kaartje. Ze had een pittige dag achter de rug en kon het goed gebruiken. En dat voelt goed. Met nadruk op voelen, want ik ben over het algemeen meer een denker en analist. Terwijl voelen voelt toch veel beter. 

Vandaag is het koningsdag. De dag om rommelmarkten te bezoeken voor de kringloopcast. Ik loop tegen zoveel angsten aan met het produceren van mijn podcast. Ik heb besloten niet op te geven en ben zo blij met de hulp van Kees. We hebben uren samen geoefend en als mijn angst overneemt, mag ik hem altijd even een berichtje sturen. Wat een mijlpaal als de podcast straks online komt. Dan heb ik echt een grote angst overwonnen.

Heb jij een leuke koningsdag gehad of was je te vinden in het theater? Volgende week zien we elkaar en dan krijg je een dikke knuffel, gaan we bijkletsen en samen genieten van een  nieuwe theatervoorstelling.

Liefs,

Leonie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer blogs van deze auteur

Lieve Annemiek

Vlaardingen, 25 mei 2022 Lieve Annemiek, Op dit moment vlieg ik ergens boven Berlijn terug naar Amsterdam. Een geweldig moment om brievenpost naar je te schrijven. De afgelopen dagen was ik voor een studiereis in Litouwen en wat heb ik een bijzonder, fijne tijd gehad. Ik heb mensen ontmoet uit

Meer lezen »

Lieve Annemiek

Vlaardingen, 22 maart 2022 Lieve Annemiek, Wat heerlijk om je brief te lezen en dat je eindelijk na een aantal dagen quarantaine weer naar buiten mag. Dan is de zon toch gewoon een heerlijk cadeautje? Heb jij dat ook dat de zon echt een medicijn is tegen sombere dagen? Alles

Meer lezen »

Lieve Annemiek

Vlaardingen, 21 februari Gelukkig is het alweer even geleden dat de hoorzitting van het UWV plaatsvond. Wat was ik zenuwachtig. Een paar minuten voor aanvang zat ik huilend van de stress en spanning achter mijn computer. Het hielp dat Nick en mijn Jurist bij het gesprek aanwezig mochten zijn. Volgens

Meer lezen »

Lieve Annemiek

Vlaardingen, 28 januari 2022 Wat fijn om te lezen dat het weer beter met je gaat. Als je het beeld van jouw gesprek met de psychiater schetst dan zie ik dat helemaal voor me. De tweestrijd in je hoofd kan ik me ook heel goed voorstellen. Hoe kan het toch

Meer lezen »

Lieve Leonie

Amsterdam, 16 januari 2022 het is precies een maand geleden dat ik mijn vorige brief schreef en ik voel me gelukkig stukken beter. Gek genoeg brengt ook dat schuldgevoelens met zich mee. Hebben de mensen om mij heen zich misschien wel voor niets zorgen gemaakt? Zo ja, dan voel ik

Meer lezen »

Lieve Annemiek

Vlaardingen, 22 december 2021 Ik vind het zo verdrietig om te lezen dat jij je nu zo voelt. Dan is het extra lastig dat we niet dichtbij elkaar wonen zodat ik even snel langs kan komen om een knuffel te geven. Als ik lees over de gesprekken met je psychiater

Meer lezen »