De VERS training veranderde mijn leven voorgoed. 

 “Ik weet van mijzelf dat ik vlucht gedrag heb als ik bepaalde emoties ervaar.”

Na een eindeloze zoektocht naar welke behandeling naast praten goed zou werken voor mij, in verband met een heleboel diagnoses, werd ik doorgestuurd naar de afdeling persoonlijkheidsstoornissen en complex trauma van GGZ inGeest in De Nieuwe Valerius.  Ik kon vrij snel aan de slag met de halfjaarlijkse cursus genaamd VERS.

Wat is een vers training? Wat is VERS? VERS staat voor Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis. Tijdens de VERStraining leer je hoe je oplopende emoties beter kunt hanteren. Je stelt emoties hierbij voor als pannetjes die op het vuur staan. Op basis van de pannetjes leer je wat je moet doen als je bepaalde gevoelens ervaart en hoe je voorkomt dat je doorschiet in ongewenst gedrag.Deze vaardigheden zet je dan in ten tijde dat het teveel dreigt te worden en om te voorkomen dat je in een crisis belandt. Uiteindelijk heb je een eigen signaleringsplan die overal wordt opgeslagen en die je zelf bij de hand hebt en uit kan delen aan je netwerk zodat andere mensen ook kunnen ingrijpen als je het zelf even niet weet. 

Ik deed deze cursus in een groep met lotgenoten op mentaal vlak. We kwamen elke week weer bij elkaar op de cursuslocatie van bovengenoemde GGZ instelling, deden huiswerk, bespraken dat, deden oefeningen op locatie en werden gecoacht door de beste GGZ-agoog die er bestaat. (De GGZ- agoog zie je naast de training ook nog individueel om privé situaties te bespreken en te kijken wat er daarnaast nog meer nodig is om de geleerde vaardigheden te integreren in je leven.)

Ik weet van mijzelf dat ik vluchtgedrag heb als ik bepaalde emoties ervaar. Als ik mij verdrietig voel dan kan ik impulsief zijn en veel geld uitgeven of kan ik heel negatief op anderen reageren. Ook leerde ik dat structuur voor mij belangrijk is. En ik weet van mijzelf dat als ik twee nachten helemaal niet slaap of teveel wakker wordt, ik manisch kan worden. 

Bij de pannetjes kan ik dan meteen zien wat ik doen moet. De ene keer is het afspraken afzeggen, vroeg(er) naar bed of een ontspannen avondritueel toepassen, de andere keer is het niet mogelijk of heb ik zoveel spanning dat ik de crisisdienst moet bellen. Het is en blijft een uitdaging voor mij om mezelf rustig te houden. Aangezien een niet functionerend lijf er ook voor zorgt dat ik bepaalde onrust niet meer kwijt kan. Desondanks ben ik blij dat deze cursus op mijn pad kwam en heb ik mijn vaardigheden weer uit kunnen breiden.

Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust. 

Groetjes Maartje 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *