Wonen met begeleiding

“Ik heb een vorm van autisme waardoor het voor mij lastiger is om nieuwe vaardigheden, gewoontes en routines te leren.”

Ik heb een vorm van autisme waardoor het voor mij lastiger is om nieuwe vaardigheden, gewoontes en routines te leren. Daarbij is mijn moeder altijd overbeschermend geweest en mijn vader heeft het heel lang ontkent. Waardoor ik van mijn moeder bijna niks in het huishouden mocht doen en dus ook niet kon leren. Daardoor was ik niet zelfstandig op mijn 20ste. Wel was ik op mijn 20ste al klaar met mijn MBO opleiding en kon ik toen niet verder studeren. Ik had ook weinig hobby’s buiten huis en maar 1 echt goede vriendin. Hierdoor was ik heel veel thuis bij mijn moeder. Doordat ik zoveel thuis was, waren er vaak kleine meningsverschillen waardoor de sfeer niet altijd even fijn was in huis.

Mijn ouders waren al jaren gescheiden dus mijn vader zag ik meestal alleen in de weekenden. Ik had al wel de diagnose autisme gekregen en omdat ik al wel had aangegeven uit huis te willen wonen, heb ik nog een extra diagnose gekregen: licht verstandelijk beperkt. De diagnose LVB had ik nodig voor een specifiek begeleid wonen vorm en -traject dat toen Lijn 5 heette. Daar hebben mijn moeder en ik toen een rondleiding gekregen en een meeloopdag. Na de meeloopdag was echt iedereen enthousiast, ik vond het er fijn met alle mogelijkheden die ze boden, de leidinggevenden waar ik was vonden dat ik het goed deed en ze vonden dat ik goed paste in 1 van de groepen. En niet de groep met de meeste begeleiding, maar zelfs 1 stapje zelfstandiger. Helaas was er nog niet gelijk een woonplek vrij voor mij, maar ik kwam wel op de wachtlijst en zou bericht krijgen als er plek kwam. Na 2 maanden kreeg ik bericht dat er een plek vrij zou komen en kon ik vrij snel spullen gaan verzamelen om daar te gaan wonen. 

Ik heb er in totaal 3 jaar gewoond. In jaar 1 vooral geleerd alles in, op en rond het huishouden te doen en beschutte werkplekken op het terrein en vanuit en met de woonvorm. In jaar 2 steeds zelfstandiger leren worden op allerlei gebieden en met allerlei vaardigheden. En ook stages gedaan die ik samen met een stagebegeleider heb gezocht. En in jaar 3: cursussen, opleidingen geprobeerd te volgen, maar helaas niet af kunnen maken. En zelfstandige hobby’s gedaan. Na het 3de jaar was ik volgens hun te zelfstandig voor hun woonvorm en moesten we met spoed op zoek naar andere woonvorm. Gelukkig vonden we in een half jaar tijd een nieuwe organisatie die een nieuw woonproject had in Zwolle. Waar ik mijn eigen appartement kon huren en de zorg kon inkopen met zorg in natura. Er was daar een aparte woning voor de begeleiding. De begeleiding was daar aanwezig van eind van de middag tot ‘s ochtends vroeg. De bedoeling was ook dat je overdag dagbesteding, werk of studie zou hebben en jezelf prima kon redden. Bij mij kwam de begeleiding 1 keer per week langs om te vragen hoe het ging en of ze nog ergens mee konden/moesten helpen.

Verder kon je je inschrijven bij het menu als je ‘s avonds mee wou eten. Dat deed ik af en toe, als ze iets echt lekkers maakten, voor de rest kookte ik elke avond zelf. Na 5 jaar daar te hebben gewoond en van alles meegemaakt te hebben en te hebben gedaan, konden de leiding en ik het niet meer eens worden over mijn weekindeling en dan voornamelijk wat voor werk of dagbesteding ik zou moeten doen. Gelukkig was de band met mijn vader toen heel goed en na overleggen en een akkoord over mijn eigen hondje hebben we toen besloten dat ik tijdelijk bij mijn vader zou gaan wonen tot ik een eigen sociale huurwoning zou krijgen. En dat is 1.5 jaar geweest.

Na 1.5 jaar bij mijn vader gewoond te hebben, heb ik heel veel geluk gehad dat er in Almere stad een sociale huurwoning was waarbij ik steeds hoger op de lijst kwam. En omdat iedereen het steeds afwees mocht ik opeens kiezen of ik het wou of niet. Na goed overleggen met mijn vader en de woonvereniging mochten we het zelfstandig bezichtigen van binnen en binnen een week hebben we besloten dat ik de woning zou accepteren. We hebben wat problemen gehad in de eerste periode dat ik er woon, maar nu lijkt het steeds beter te worden. Ik heb mijn eigen leven weer helemaal terug. Ik heb nu een eigen woning, een eigen brommobiel, een leuke werkplek en een eigen hondje. 

Bijna alle wensen van mijn lijstje zijn afgevinkt.     

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *