hulpverleners op zijn best

Het vinden van de juiste behandeling en behandelaar is niet altijd makkelijk ,maar net zoals in elke relatie kunnen er hele mooie dingen gebeuren als je je vertrouwen durft te geven.

Het kan ontzettend lastig zijn hulpverleners in vertrouwen te nemen. Als je voor de eerste keer bij de GGZ komt ken je je behandelaar tenslotte nog niet en moet je het vertrouwen opbouwen. Als je een langere periode in behandeling bent zul je misschien moeten wisselen van behandelaar en locatie. Het vinden van de juiste behandeling en behandelaar is niet altijd makkelijk maar net zoals in elke relatie kunnen er hele mooie dingen gebeuren als je je vertrouwen durft te geven.

Een aantal weken geleden stond er een artikel in de krant over GGZ verpleegkundigen die een patiënt beschreven die ze nooit meer zouden vergeten. Ik denk dat iedereen die langdurig in behandeling is geweest eveneens zo’n speciale plek heeft voor een hulpverlener die net bovengemiddeld veel voor hen heeft gedaan. Hulpverleners die duidelijk het werk met hun hart uitoefenen en waarmee jij toevallig ook nog eens een goede klik hebt. 

Zo had ik tijdens mijn eerste opname een sociotherapeute die het als enige niet heel nauw nam met de regels. Zij heeft mij geleerd om buiten de kaders te denken, voor mezelf op te komen en dat als ik boos ben deze woede vaak ook terecht is. Met veel warmte denk ik terug aan de bijnaam die ze mij gaf als ik me boos en machteloos voel en dan probeer ik mijn eigen emoties te valideren zoals zij dat ook zou hebben gedaan. 

Tevens was daar een kinderarts. Zij nam mijn eetstoornis heel serieus en ondanks dat ik alles weglachte heeft zij mij constant, een jaar lang, met de neus op de feiten gedrukt. Streng maar liefdevol en met heel veel respect. Hierdoor heb ik geleerd mezelf serieus te nemen en kan ik ook beter aan andere uitleggen dan ze me, op tijd, serieus moeten nemen als ik een terugval heb. 

Dit zijn slechts twee voorbeelden van mensen die ontzettend hebben kunnen helpen, door mij liefdevol, eerlijk en met respect te hebben behandeld. Ik ben weliswaar niet hersteld in die periode maar ik ben wel gegroeid als persoon en deze respectvolle manier van benaderen bereikt bij mij veel meer dan dwang of de autoritaire weg. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *