hulpverleners op zijn best

Het vinden van de juiste behandeling en behandelaar is niet altijd makkelijk ,maar net zoals in elke relatie kunnen er hele mooie dingen gebeuren als je je vertrouwen durft te geven.

Het kan ontzettend lastig zijn hulpverleners in vertrouwen te nemen. Als je voor de eerste keer bij de GGZ komt ken je je behandelaar tenslotte nog niet en moet je het vertrouwen opbouwen. Als je een langere periode in behandeling bent zul je misschien moeten wisselen van behandelaar en locatie. Het vinden van de juiste behandeling en behandelaar is niet altijd makkelijk maar net zoals in elke relatie kunnen er hele mooie dingen gebeuren als je je vertrouwen durft te geven.

Een aantal weken geleden stond er een artikel in de krant over GGZ verpleegkundigen die een patiënt beschreven die ze nooit meer zouden vergeten. Ik denk dat iedereen die langdurig in behandeling is geweest eveneens zo’n speciale plek heeft voor een hulpverlener die net bovengemiddeld veel voor hen heeft gedaan. Hulpverleners die duidelijk het werk met hun hart uitoefenen en waarmee jij toevallig ook nog eens een goede klik hebt. 

Zo had ik tijdens mijn eerste opname een sociotherapeute die het als enige niet heel nauw nam met de regels. Zij heeft mij geleerd om buiten de kaders te denken, voor mezelf op te komen en dat als ik boos ben deze woede vaak ook terecht is. Met veel warmte denk ik terug aan de bijnaam die ze mij gaf als ik me boos en machteloos voel en dan probeer ik mijn eigen emoties te valideren zoals zij dat ook zou hebben gedaan. 

Tevens was daar een kinderarts. Zij nam mijn eetstoornis heel serieus en ondanks dat ik alles weglachte heeft zij mij constant, een jaar lang, met de neus op de feiten gedrukt. Streng maar liefdevol en met heel veel respect. Hierdoor heb ik geleerd mezelf serieus te nemen en kan ik ook beter aan andere uitleggen dan ze me, op tijd, serieus moeten nemen als ik een terugval heb. 

Dit zijn slechts twee voorbeelden van mensen die ontzettend hebben kunnen helpen, door mij liefdevol, eerlijk en met respect te hebben behandeld. Ik ben weliswaar niet hersteld in die periode maar ik ben wel gegroeid als persoon en deze respectvolle manier van benaderen bereikt bij mij veel meer dan dwang of de autoritaire weg. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer blogs van deze auteur

Dwang in de hulpverlening – deel 1

“Ik geloof persoonlijk dat langdurige dwang niet werkt omdat de wil om te herstellen en leven vanuit jezelf moet komen.” Deze column heb ik lang uitgesteld omdat ik het een moeilijk onderwerp vind. De inzet van dwang in de hulpverlening.  Er wordt niet zomaar overgegaan tot het inzetten van een

Meer lezen »

Gelukkig in de liefde

‘Ik voel me gefaald in een wereld waar succes, geld en materialisme de maatstaf lijkt te zijn voor een succesvolle relatie.’ Op mijn 19de werd ik voor het eerst verliefd. Een super spannende tijd waarbij ik ook direct het gevoel had heel snel te moeten gaan. Ik heb altijd geloofd

Meer lezen »

vriendschappen in de kliniek

‘We zaten allen gevangen in ons ziek zijn en in een ontwrichte situatie’ Niks is zo intensief als een behandeling of opname. Samen wonen, eten, slapen en in therapie de dingen delen waar je moeite mee hebt. In deze column deel ik met name een reflectie op mezelf uit de

Meer lezen »

Dakloos

‘’ in december waarschuwde men voor code zwart in de reguliere gezondheidszorg maar in de geestelijke gezondheidszorg is code zwart al vele jaren realiteit’’ “Een van de jongeren vertelde dat ze was weggestuurd uit de instelling en dat had ermee te maken dat ze suïcidaal was. Hoe kan het dat

Meer lezen »

Bijzondere personen

‘Dit jaar was een groot omslagpunt. Een omslagpunt in mijn eigen herstel en wil om te leven. Een jaar dat ik vier, herdenk en met vreugde afsluit.’ In je leven ben je voor jezelf een raadsel, maar na je dood weet iedereen opeens heel goed hoe je was – hadden

Meer lezen »

preventie kindermisbruik

‘waar deze gevoelens vandaan kwamen deelde ik niet en begreep ik zelf niet eens meer’ Gek is het niet? Het is weer november en nog altijd krijg ik vreemde kriebels in mijn buik die me terug doen denken aan mijn kindertijd. Sinterklaas was by far mijn favoriete feest van het

Meer lezen »