Praat er maar eens over

‘Het is makkelijker om aan te geven dat je een gebroken been hebt dan dat je in een burn-out zit.’

Toe dan, praat er maar eens over. Je diepste angsten. Dat wat je bezighoudt als je niet kunt slapen. De honderd beren op de weg waarvan je weet dat ze er eigenlijk niet zijn. Vertel maar, hoe voel je je daarbij? 

De mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder heeft in de eerste helft van 2021 een historisch dieptepunt bereikt. Dus vertel, hoe voel jij je vandaag? Bespreek het met je collega, je manager, je baas, de jongen bij de McDrive, je vrouw, je kind. Toe maar, niets houdt je tegen, toch?

Jawel, iets houdt je wel degelijk tegen. Een stem, een gevoel, je geweten. Wat zullen ze wel niet van je vinden? Je kent toch niemand die hetzelfde ervaart als jij, wat geeft je het gevoel dat ze je zullen begrijpen? Kom nou toch, je hebt helemaal niets! Je overdrijft. Niemand praat erover.

Behalve Marijn (24). Hij ontwikkelde tijdens zijn pubertijd hevige angstgevoelens. Pesters, hormonen en depressieve gevoelens waren de drijfveer voor zijn angstklachten. Na de middelbare was hij eindelijk van zijn pesters af, maar dat gold niet voor zijn angsten. Die werden op den duur zo heftig dat hij niet meer met de trein durfde te gaan. 

Hij durfde het gewoon echt niet aan om in die muf ruikende gele rups uit 1996 met drie reizigers per coupé te stappen. Hij vertelt dit niet omdat hij het fijn vindt om zijn verleden te delen. Hij vertelt het al helemaal niet omdat hij dan punten kan scoren bij zijn vrienden en bij God. Hij vertelt het omdat hij het stigma wil doorbreken. Niemand begrijpt je? Tuurlijk wel.

Terwijl ik Marijn interview, luister ik aandachtig naar zijn jeugd, zijn geloof, zijn angsten. We zitten in een drukbezocht café in Gouda, mensen luisteren naar zijn verhaal zonder zijn kant op te kijken. Hij vertelt me dat hij suïcidale gedachten heeft gehad, maar hier niets mee heeft gedaan. Ik zie de vrouw op leeftijd naar hem kijken, haar lichte frons en mond, die af en toe half openvalt, verraden haar gedachten: waarom doet hij dit? Waarom bespreekt hij dit niet in een privésituatie? Waarom moet dit?

In 2019 waren er naar schatting 457.800 mensen onder behandeling voor een angststoornis. Bijna 20 procent van onze bevolking krijgt ooit in het leven een angststoornis. Dat is één van de redenen dat Marijn dit bespreekt terwijl iedereen hem kan horen. Hij weet dat hij niet de enige is, hij weet dat mensen zijn angsten zullen herkennen. Nee, lang niet iedereen ervaart dezelfde klachten, maar die 20 procent van de bevolking heeft één ding gemeen: angst.

Laat één ding duidelijk zijn: het is ontzettend eng om je problemen te bespreken. Het is makkelijker om aan te geven dat je een gebroken been hebt dan dat je in een burn-out zit. Je hoeft het ook niet te bespreken als je niet lekker in je vel zit, je hoeft niet te bespreken dat je jezelf iedere avond in slaap huilt. Je hoeft niet in therapie. Maar het mag wel.

Toe maar, praat er maar eens over. Begin over de voetbalwedstrijd van gisteravond, praat met iemand over de invloed van corona-gerelateerd nieuws op je mentale gezondheid. Online, offline, het maakt niet uit. Het maakt zelfs niet uit hoe belabberd je jezelf voelt als je eenmaal je hart hebt gelucht bij dat meisje met het paarse haar. Zij weet hoe het is. Marijn weet hoe het is. De Holy spirit, Heer, Schepper, het spaghettimonster of waar je ook in gelooft weet hoe het is.

Praat er maar eens over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer blogs van deze auteur

Karin in de Psychiatrie, deel 2

De sociale druk die ik ervoer, terwijl ik nog mega kwetsbaar was, nam ik voor lief. In plaats van de tijd nemen om te herstellen, moest ik maar zo snel mogelijk weer gewoon deelnemen aan ‘de maatschappij’. Ik ging tijdelijk werken in een winkeltje, waarna ik mijn HBO carrière startte.

Meer lezen »

Lieve Leonie

Barendrecht, 19 mei 2022 Lieve Leonie, Voorlopig de laatste brief uit de artiestenfoyer van een van de Nederlandse theaters. Dit keer niet in het – inderdaad – Evertshuis, maar in het Kruispunt in Barendrecht. We hebben net met cast en crew – en dat zijn bij Solo Stories wel geteld

Meer lezen »

Karin in de Psychiatrie, deel 1

 ik heb ondanks mijn psychische kwetsbaarheid wel de kansen gepakt om me intellectueel verder te ontwikkelen. Mijn excuses, de titel van deze column is niet erg origineel. Voel je vrij om een betere titel te verzinnen.. Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Karin, ik ben dertig plus en

Meer lezen »

Lieve Leonie

Bodegraven, 16 april 2022 Lieve Leonie, Vandaag geen brief uit Amsterdam, maar uit Bodegraven. Ik zit in de kleedkamer en de voorstelling ‘In het licht’ is net begonnen. We zijn alweer over de helft met de tour. Wat gaat de tijd snel! Aanstaande woensdag kom je kijken. Ik heb veel

Meer lezen »

Lieve Leonie

Amsterdam, 11 maart 2022 Lieve Leonie, Ik zit in het zonnetje op het bankje voor mijn huis. Na vijf dagen corona gehad te hebben, mag ik uit quarantaine en alsof de dag nog niet fijn genoeg is lees ik net dat je de hoorzitting gewonnen hebt! Wat ben ik blij

Meer lezen »

Het leven is perfect!

‘Als jonge jongen was het overleven tussen m’n altijd ruzie makende ouders.‘ Overtuigingen in m’n hoofd begonnen te veranderen toen het grote uitzoomen begon. Als jonge jongen was het overleven tussen m’n altijd ruzie makende ouders. Met de mantel der liefde werden de ruzies onder de pet gehouden, dat er

Meer lezen »