terugblik door de wolken heen

‘Ik werd in mijn kracht gezet en ontdekte het afgelopen jaar niet alleen steeds meer mijn grenzen aanvoelen,
maar ik ging ook weer zien wat ik leuk vond om te doen.’

Het einde van het jaar nadert en ik bedenk mij dat vorig jaar rond deze tijd, mijn allereerste column voor #ikbenOpen online verscheen. Ik stelde mij voor en gaf aan jullie mee te willen nemen in mijn reis naar openheid, de ongemakken die ik tegen kom en de dingen waarmee ik worstel. Openheid bleef centraal staan en ik wilde vooral laten zien dat er ruimte is om over alles in gesprek te gaan.

Inmiddels schrijf ik alweer een jaar voor #ikbenopen. Wauw, wat ben ik dankbaar dat ik dit heb mogen en kunnen doen. Dat #IkbenOpen mij de ruimte bood voor mijn verhaal, naast mijn dagelijkse dingen waarmee ik worstelde. Ze gaven mij het vertrouwen om weer ergens aan bij te kunnen dragen, waardoor ik weer op mijzelf mocht gaan vertrouwen. Ik werd in mijn kracht gezet en ontdekte het afgelopen jaar niet alleen steeds meer mijn grenzen aanvoelen, maar ik ging ook weer zien wat ik leuk vond om te doen. Mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid en ik draag weer ergens aan bij. Er was continu de mogelijkheid om onzekerheden aan te geven, sterker nog; dit leverde herkenning en erkenning op. Juist door zo nu en dan even een klein stapje terug te doen, kon ik op andere momenten zelf weer aangeven meer aan te kunnen. Ik schoof niet meer alles van de baan en #ikbenopen bleef, ondanks mijn hobbels die ik tegenkwam, in mij vertrouwen. Ik ben gaan inzien dat werk en therapie, verschillende werkzaamheden en moeilijke periodes samen kunnen gaan. Zolang je er maar over met elkaar in gesprek gaat en elkaar de ruimte geeft wanneer dit nodig is. Kijkt naar wat iemand kan helpen en waar iemand zijn of haar kracht ligt en uithaalt.

Mijn leven is sinds het vertrouwen en het werk bij #Ikbenopen enorm veranderd. Ik wil weer zo graag dingen zien, doen en ontdekken. Zelf fouten maken en leren en ervoor kunnen kiezen om dingen daarna weer anders te doen. Ik kan weer oprecht genieten van het leven, ondanks dat ik ook nog mijn zware en moeilijk periodes en momenten ervaar.

Ik ben vooral dankbaar. Dankbaar dat ik anderhalf jaar geleden het stukje leven heb gaan mogen voelen, wat ik nog niet kende. Misschien dat ik het kende van vroeger, maar dat zoals ze dat zo mooi zeggen; mijn vlammetje van binnen, was uitgedoofd. Deze is weer aangewakkerd. En als ik even in de schaduw zit, mij somber voel en negatieve gedachten komen, probeer ik mezelf eraan te herinneren dat ik van het leven heb mogen proeven. Dat ik erop kan vertrouwen dat ik weet dat het ook anders kan. Dit geeft mij motivatie om door te gaan en niet op te geven.

Voor jou, wanneer je de schaduw ervaart, deze maanden als sombere donkere wolken voorbij ziet gaan; weet dat dit gevoel bij mij ook nog steeds omhoog komt. Ik ervaar angst, somberheid, frustratie, verlies en eigenlijk alle emoties door elkaar. Eerder wanneer ik overspoeld werd met al deze emoties kon ik denken; het hoeft van mij allemaal niet. Ik begrijp je als je dit denkt. Inmiddels probeer ik te kijken naar hoe ik deze tijd voor mezelf zo fijn mogelijk kan maken en dit ook uit te spreken naar de mensen om mij heen. Net als het vertrouwen wat #ikbenOpen in mij gaf, hoop ik dat jij iemand in je omgeving ook jouw gevoelens en gedachtes toevertrouwd. Het is oke om je even niet oke te voelen. Vooral als ik probeer mij te verzetten tegen al deze gevoelens, komen ze vaak tien keer zo hard terug.

Je hoeft niet alles te delen, maar iets loslaten kan enorm veel ademruimte geven. Gun jezelf die vooral en ga na wat jij nodig hebt. Dat mag, ook jij. En weet, deze tijd, deze periode en ook deze gevoelens of het nou december, zomer of een andere periode is, gaan altijd weer voorbij. Geef jezelf de tijd, net als dat met de tijd de donkere wolken weg zullen trekken. Probeer iets nieuws, anders en lukt het even niet? Neem een pauze, adem en je mag het elk moment weer anders doen.

Liefs fleur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *