Oud & nieuw

‘Elk jaar als oud & nieuw in beeld komt, word ik stiller. Ik weet niet zo goed hoe ik met oud & nieuw moet omgaan.’

Wow en dan is het alweer december, gaan we straks het nieuwe jaar weer in en kijken we op 31 december om 00:00 uur naar alle prachtige lichtkleurtjes in de lucht. Is er weer een jaar voorbij en mogen we gaan proosten op een nieuw jaar.

Oud & Nieuw, ik weet niet zo goed wat ik ermee moet. Elk jaar denk ik yes weer een nieuw jaar overleeft, maar denk ik ook shit weer een nieuw jaar, weer een jaar waarin ik nog last zou kunnen hebben van mijn depressie, want die verdwijnt helaas niet per 1 januari. Ook ben ik dit jaar in november achttien geworden, een leeftijd die ik lastig vind. Ik ben trots dat ik gewoon al 18 jaar op deze wereld leef, en nu de stap ga maken naar de echte volwassen wereld, maar eigenlijk wou ik helemaal nog niet achttien worden. Ik had als doel dat ik voor mijn achttiende vrij zou zijn van mijn angst en depressie, dat ik een nieuwe fase in mag gaan met een ‘schone lei’, maar goed ik dwaal af.

Elk jaar als Oud & Nieuw in beeld komt, word ik stiller. Ik weet niet zo goed hoe ik met Oud & Nieuw moet omgaan. Het is iets feestelijks, veel mensen die blij of gelukkig lijken en vol goede moed het nieuwe jaar in gaan. Dat met volle goede moed, ik heb dat niet zo. Begrijp het niet verkeerd, ik vind Oud en Nieuw echt leuk en vind het heel erg gezellig om het met de familie te vieren. Het nieuwe jaar, dat is iets waar ik wel echt moeite mee heb. Het komt bij mij weg uit angst, angst voor wat het nieuwe jaar mag brengen en of het een ‘beter’ jaar wordt of dat het een heel slecht jaar wordt met meer dieptepunten dan met hoogtepunten. 

Over hoogtepunten gesproken, één van de grote hoogtepunten dit jaar is, dat mijn angststoornis na zes jaar eindelijk onder controle is! Ik kan het huis verlaten met heel weinig spanning, ik kan weer dingen ondernemen zonder super veel spanning. Het is niet voor 100% weg, maar dat zal het ook nooit zijn. Nu ik dit schrijf komt eigenlijk het besef dat ik er inderdaad niet meer zoveel last van had dan in het begin. En daar ben ik heel trots op! 

Maar weer even terugkomen op het nieuwe jaar, Een vriendin van mij en ik hebben vorig jaar samen bedacht om Oud en Nieuw te zien als iets normaals. Alsof je niet een nieuw jaar in gaat. Er veranderd alleen een jaargetal. Ipv onze normale Oud en Nieuw ‘vieren’ mijn vriendin en ik het Chinese Oud en Nieuw. Waarom? Omdat we deze datum niet in onze agenda hebben staan en daardoor deze ‘viering’ vergeten zodat we niet bewust met Oud en Nieuw bezig zijn. Maar 31 december zal ik niet onder de dekens liggen in bed, ik zal gewoon beneden zijn en de gezelligheid van mijn familie opzoeken en al proostend met een glas champagne genieten van het vuurwerk.

Lieve lezer, ik wil jouw een fijne en veilige jaarwisseling wensen en een gelukkig nieuwjaar!

Liefs, Merel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *