Oud & nieuw

‘Elk jaar als oud & nieuw in beeld komt, word ik stiller. Ik weet niet zo goed hoe ik met oud & nieuw moet omgaan.’

Wow en dan is het alweer december, gaan we straks het nieuwe jaar weer in en kijken we op 31 december om 00:00 uur naar alle prachtige lichtkleurtjes in de lucht. Is er weer een jaar voorbij en mogen we gaan proosten op een nieuw jaar.

Oud & Nieuw, ik weet niet zo goed wat ik ermee moet. Elk jaar denk ik yes weer een nieuw jaar overleeft, maar denk ik ook shit weer een nieuw jaar, weer een jaar waarin ik nog last zou kunnen hebben van mijn depressie, want die verdwijnt helaas niet per 1 januari. Ook ben ik dit jaar in november achttien geworden, een leeftijd die ik lastig vind. Ik ben trots dat ik gewoon al 18 jaar op deze wereld leef, en nu de stap ga maken naar de echte volwassen wereld, maar eigenlijk wou ik helemaal nog niet achttien worden. Ik had als doel dat ik voor mijn achttiende vrij zou zijn van mijn angst en depressie, dat ik een nieuwe fase in mag gaan met een ‘schone lei’, maar goed ik dwaal af.

Elk jaar als Oud & Nieuw in beeld komt, word ik stiller. Ik weet niet zo goed hoe ik met Oud & Nieuw moet omgaan. Het is iets feestelijks, veel mensen die blij of gelukkig lijken en vol goede moed het nieuwe jaar in gaan. Dat met volle goede moed, ik heb dat niet zo. Begrijp het niet verkeerd, ik vind Oud en Nieuw echt leuk en vind het heel erg gezellig om het met de familie te vieren. Het nieuwe jaar, dat is iets waar ik wel echt moeite mee heb. Het komt bij mij weg uit angst, angst voor wat het nieuwe jaar mag brengen en of het een ‘beter’ jaar wordt of dat het een heel slecht jaar wordt met meer dieptepunten dan met hoogtepunten. 

Over hoogtepunten gesproken, één van de grote hoogtepunten dit jaar is, dat mijn angststoornis na zes jaar eindelijk onder controle is! Ik kan het huis verlaten met heel weinig spanning, ik kan weer dingen ondernemen zonder super veel spanning. Het is niet voor 100% weg, maar dat zal het ook nooit zijn. Nu ik dit schrijf komt eigenlijk het besef dat ik er inderdaad niet meer zoveel last van had dan in het begin. En daar ben ik heel trots op! 

Maar weer even terugkomen op het nieuwe jaar, Een vriendin van mij en ik hebben vorig jaar samen bedacht om Oud en Nieuw te zien als iets normaals. Alsof je niet een nieuw jaar in gaat. Er veranderd alleen een jaargetal. Ipv onze normale Oud en Nieuw ‘vieren’ mijn vriendin en ik het Chinese Oud en Nieuw. Waarom? Omdat we deze datum niet in onze agenda hebben staan en daardoor deze ‘viering’ vergeten zodat we niet bewust met Oud en Nieuw bezig zijn. Maar 31 december zal ik niet onder de dekens liggen in bed, ik zal gewoon beneden zijn en de gezelligheid van mijn familie opzoeken en al proostend met een glas champagne genieten van het vuurwerk.

Lieve lezer, ik wil jouw een fijne en veilige jaarwisseling wensen en een gelukkig nieuwjaar!

Liefs, Merel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer blogs van deze auteur

Mijn Angst stoornis deel 3

Ik merkte dat ik therapie vervelend vond. Hierdoor heb ik een masker ontwikkeld en geleerd die op te zetten. Zo vertelde ik in de therapie sessie dat het goed ging met mij en mijn angst. Ik kreeg van de huisarts een doorverwijzing naar een jeugdhulp instantie. Ik ging op een

Meer lezen »

Mijn angststoornis deel 2

‘zo durfde ik niet meer alleen weg, niet meer alleen thuis te blijven en durfde ik eigenlijk helemaal niks meer.’ Vanaf dat moment kan ik heel weinig herinneren. Ik werd wakker op de uitslaapkamer en mijn moeder was toen alweer bij mij. Ik weet nog dat ik best veel pijn

Meer lezen »

mijn angst stoornis, het begin

’ het telefoontje kwam en op een woensdagochtend was mijn operatie ingepland’ Hey hoi lieve mensen, Een nieuwe jaar, en een nieuwe start. Ik ging nadenken over wat voor onderwerpen ik dit jaar wil gaan schrijven. Ik ging nadenken en ging mezelf afvragen of ik zelf er klaar voor ben

Meer lezen »

Opname adolescenten deel III

‘ Toen ik naar huis ging en de opname had afgerond, viel ik eigenlijk al snel in een zwart gat.’ In deze laatste column over mijn opnames ga ik het hebben over de overgang van kliniek weer naar huis en hoe ik die ervaren heb. Ik heb door mijn twee

Meer lezen »

Opname adolescenten deel 2

 ‘ik lag het grootste aantal nachten, ondanks alle vermoeidheid, klaarwakker’ In mijn vorige column heb ik informatie gegeven over hoe mijn opnames gestart zijn en hoe het gaat. In deze column wil ik jullie meenemen hoe een dag er ongeveer uitzag in een kliniek. Ik ga beginnen in de ochtend. 

Meer lezen »

Opname adolescenten

‘Goh, hoe is zo’n opname? Is het eng? Of zoals je het in films altijd ziet? Waar kom je terecht?’ *Deze column gaat over vrijwillige opname, geen gedwongen opname. Goh, hoe is zo’n opname? Is het eng? Of zoals je het in films altijd ziet? Waar kom je terecht? Zijn

Meer lezen »