Eerste Hulp bij een Angststoornis

   ‘Je kan er natuurlijk aan werken, maar erover inzitten dat je last hebt van een angststoornis maakt het niet beter. ‘

Trillende handen, licht in je hoofd, ademnood, misselijkheid, dit en nog vele andere symptomen zijn voor mensen met een angststoornis bekend terrein. De angst heeft vaak geen duidelijke oorzaak en dat maakt het een frustrerende mentale ziekte. Maar hoe ga je nou het beste om met een angststoornis?


Wat is een angststoornis?

We voelen ons allemaal weleens angstig. Dat is maar goed ook, want angst waarschuwt voor gevaar en maakt je alert. Wanneer je in een bedreigende situatie terecht komt, maakt je lichaam zich klaar om te vluchten. Heel handig eigenlijk.


Het is alleen wat minder handig als je regelmatig angstgevoelens ervaart zonder dat er gevaar is. Dan is er sprake van een angststoornis. Je hartslag gaat omhoog, er gaat meer zuurstof naar je hersenen en je hebt het gevoel dat je moet vluchten. Maar eigenlijk is er helemaal geen gevaar. Een angststoornis wordt vastgesteld door een bevoegde behandelaar. Deze angst kan je behoorlijk in de weg staan in het dagelijks leven.


Je hebt angsten in verschillende gradaties. Je kunt je bijvoorbeeld ergens niet helemaal op je gemak voelen, maar er gebeurt verder nog niks. Wordt de angst heviger dan kan je een angstaanval krijgen. Dit wordt ook wel een paniekaanval genoemd. Je wordt dan overladen met een gevoel van paniek die zich ook heel fysiek kan uiten zoals misselijkheid, duizeligheid en misselijkheid.


Als je hier last van hebt, hoef je je hier zeker niet voor te schamen. 1 op de 5 Nederlanders heeft een angststoornis en staat daarom ook in de top drie van de meest voorkomende psychische aandoeningen (Psyned). Heel vervelend, maar je bent niet alleen.


Verschillende soorten angst

Er zijn verschillende soorten angst. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twaalf verschillende soorten angsten, maar je kan bijvoorbeeld ook van meerdere soorten angsten last hebben. Hieronder worden de meest gebruikelijke vormen van angst uitgelicht.Gegeneraliseerde angststoornis

Bij een gegeneraliseerde angststoornis ervaar je angst voor verschillende dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld school, geld of je familie. Je maakt je eigenlijk constant druk om hele normale zaken.


Specifieke angst

De naam zegt het eigenlijk al. Hierbij ben je echt bang voor een bepaald voorwerp of een bepaalde handeling. Bijvoorbeeld hoogtevrees of spinnen.


Paniekstoornis

Als je last hebt van een paniekstoornis heb je regelmatig paniekaanvallen. Tijdens deze paniekaanvallen kun je het gevoel hebben dat je dood gaat of gek wordt. Bij een paniekaanval komen ook veel fysieke klachten kijken, zoals misselijkheid, overgeven, trillen, zweten en hyperventilatie.

Dwangstoornis

Een dwangstoornis wordt ook wel een obsessief-compulsieve stoornis genoemd. Hierbij heb je last van dwanghandelingen die zijn ontstaan door angst. Je moet bijvoorbeeld vijf keer je deur op slot draaien, omdat je zo bang bent dat je de deur openlaat.


Sociale angst

Bij een sociale angst ben je bang voor wat andere mensen van je vinden of hoe je zelf met sociale situaties omgaat. Bij het hebben van sociale angst durf je soms zelfs niet meer de deur uit.


Separatieangststoornis

Een separatieangststoornis wordt ook wel verlatingsangst genoemd. Je bent dan bang om verlaten te worden door iets of iemand wat je dierbaar is. Deze vorm van angst komt voornamelijk voor bij kinderen.


Agorafobie

Agorafobie staat beter bekend als pleinvrees. Je bent bang voor plekken die zich buitenshuis plaatsvinden.


Meer lezen over de twaalf verschillende vormen van angst? https://www.psyned.nl/angsten/soorten-angst/


Hoe ga je om met een angststoornis?

Voor iedereen is een angststoornis net wat anders, maar er zijn genoeg dingen die voor iedereen kunnen helpen om beter met een angststoornis om te gaan.

Het is allereerst belangrijk dat je het leert accepteren. Het is een deel van jou en het maakt je wie je bent. Je kan er natuurlijk aan werken, maar erover inzitten dat je last hebt van een angststoornis maakt het niet beter. Soms is het gewoon wat het is.


Het kan heel eng zijn om anderen over je angsten te vertellen. Vooral omdat deze angsten voor mensen zonder angststoornis lastig te begrijpen zijn. Toch kan het heel veel schelen om de mensen om je heen op de hoogte te stellen van je klachten. Zo kijken ze niet raar op als je even een luchtje moet scheppen of iets dergelijks. Ze kunnen er ook zijn om je weer wat rustiger te krijgen. Het is ook fijn om tijdens je angst niet nog iets aan iemand uit te moeten leggen.

Volgende maand vertel ik meer over hulp bij een Angststoornis.

Elisa.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *