Medicatie ja of nee

     ‘ er een gesprek over aangaan om je gedachtes te kunnen bespreken is nooit verkeerd.’

Oordelen over medicatiegebruik.

Waarom wordt het gebruik van medicijnen voor een depressie, angststoornis, dwanghandelingen etc. Vaak ervaren als falen?

Terwijl het juist soms heel erg helpend kan zijn!

Ik wil het graag eens hebben over de oordelen over medicatie die gebruikt wordt voor psychische klachten. Want waarom hebben wij geen oordeel als iemand een paracetamol neemt voor hoofdpijn maar wel als iemand medicatie inneemt om bepaalde gedachtes in je hoofd wat rustiger te krijgen, zodat ze minder op de voorgrond staan en je daarmee soms net iets makkelijker de dag door kan komen.

Nou moet ik wel eerlijk bekennen dat ik zelf ook moeite had om over medicatie te beginnen. Ik was heel erg bang dat ze zouden denken dat ik te zwak ben om het zonder medicatie aan te kunnen en daarbij dacht ik, als ik aan dit soort medicatie begin gaat het toch echt niet zo goed met je.

Toch heb ik het uiteindelijk kunnen bespreken en er werd gelukkig heel goed op gereageerd.

Er was genoeg ruimte om te kunnen vertellen waar ik zelf mee zat. Er werd juist tegen mij gezegd dat het helemaal niet zwak is. Soms ben je ook gewoon op na al die jaren strijd in je hoofd te hebben en heb je soms ook iets nodig die ervoor zorgt dat die strijd minder aanwezig is en je weer op andere dingen kan gaan focussen. Toch vind ik het heel erg moeilijk dat mensen soms zo hard kunnen zijn over mensen die medicatie gebruiken tegen psychische klachten.

Veel mensen vinden het heftig als iemand hiervoor medicatie gebruikt. En dat kan ik ook echt wel begrijpen. Veel mensen denken dat je een robot wordt van deze medicijnen omdat ze je gevoelens kunnen tackelen, maar vergeet niet dat er heel veel varianten zijn en de psychiater echt met je opzoek gaat naar de juiste variant waarop je goed functioneert en geen robot wordt 😉

mij lukt het nu juist weer ietsjes beter om te kunnen genieten van de mooie dingen, zoals eens lekker in de wei liggen met mijn pony genietend van de vogels en zonnestralen.

Er kunnen echt nare bijwerkingen komen van deze medicijnen, die heb ik zelf ook mogen ervaren en dat is echt geen pretje. Vaak ben je langer onderweg voordat je op de juiste dosering zit. Mocht je uiteindelijk op de juiste doseringen zitten kan de medicijnen echt goed helpen. 

Wat ik nog wil zeggen is vergeet niet dat als je een paracetamol inneemt het de pijn verdooft die je in je lichaam voelt. En dat een medicijn voor psychische klachten de pijn in je hoofd verdooft. 

Ik wil graag afsluiten met het volgende.

Je moet doen wat goed voelt voor jezelf en je moet er ook echt zelf achterstaan. Maar er een gesprek over aangaan om je gedachtes te kunnen bespreken is nooit verkeerd.


Liefs Merel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *