stage en werk

  ‘Toen ze het hoorden wilden ze me eigenlijk overplaatsen’

Ik heb ook veel misverstanden en vooroordelen gehad op zoek naar en tijdens de stage en werkplaatsen.

Alleen al bij mijn allereerste stage plaats was ik ervan uit gegaan dat mijn stagebegeleider vanuit school aan mijn stagebegeleider op de werkplaats zou uitleggen dat ik autisme had en hoe ze er rekening mee zouden kunnen houden.            Ook bleek dat mijn stagebegeleider vanuit school had verwacht dat ik aan mijn stagebegeleider op het werk zelf zou uitleggen dat ik autisme had en waar ze dan rekening mee zouden moeten houden.

Dit leidde ertoe dat het pas werd verteld op 2/3 van mijn stageperiode en dat ze dus niet snapten waarom ik mij gedroeg zoals ik daar deed. Sterker nog, toen ze het hoorden wilden ze me eigenlijk overplaatsen naar een zorgboerderij, waar mensen werken met een beperking. Van dat nieuws werd ik toen heel verdrietig, omdat ik dan weer alles opnieuw moest leren en kunnen voor de eindbeoordeling en daar was nog maar weinig tijd voor.

Gelukkig mocht ik het daar afmaken en ben ik met kleine voldoendes geslaagd.

Gelukkig heb ik ook positieve ervaringen op stageplaatsen. Zoals bij een aantal dierenwinkels waar ik stage heb gelopen. Ik had er altijd goede afspraken met de eigenaar van de winkel en het was er fijn werken. Bij een van de winkels had de eigenaar ook een kind met autisme, dus die had veel begrip voor mij. Daar waren dan ook regelmatig goede gesprekken die tot verbeteringen leidden.                                   

Zelfs toen ik door een hele nare tijd ging had hij daar alle begrip voor. Mede daardoor ben ik met ruime voldoendes gelukkig toch geslaagd voor mijn opleiding. Later tijdens het zoeken van een nieuwe geschikte stageplaats merkte ik helaas dat veel werkgevers vooroordelen hebben over autisme. Dan laten ze na een sollicitatiegesprek helemaal niets meer van zich horen wat erg jammer is. Of ze zeggen dat ze de juiste begeleiding niet voor je hebben. Of dat ze geen tijd hebben om je te begeleiden. Terwijl ze niet eens weten wat je wel kan en wat voor en hoeveel begeleiding je nodig hebt.

Ik heb ook een jobcoach traject gehad.            Dit vond ik wel redelijk beperkt met mogelijkheden. Er werd vooral gekeken naar waar betaald werk in is te vinden en waar ze je kunnen blijven begeleiden. Ik heb op het advies van mijn jobcoach een baan geprobeerd wat voornamelijk administratief was. Maar dat werk was te makkelijk en saai voor mij en ook nog voor een deel zwaar tilwerk met lopen en dat bleek lichamelijk voor mij te zwaar. Hierdoor was ik elke vier maanden oververmoeid en eigenlijk al aan vakantie toe. Dat werk heb ik, toen mijn contract afliep, ook niet verlengd.

Toen ik daarna de opleiding MBO niveau 3 wilde doen, kreeg ik te horen dat mijn jobcoach me daarin niet mocht begeleiden en dat ik die opleiding dan helemaal zelf moest doen. Hij heeft me nog wel geholpen met gesprekken met een school.                    Via hem kreeg ik toen te horen dat ze mij niet geschikt vonden voor de opleiding. Dat vond ik erg jammer want met een echte studie had ik misschien wel mijn mbo niveau 3 opleiding kunnen halen en dat is me niet gelukt met de thuisstudie.

Later heb ik nog bij een kattenopvang en fokkerij gewerkt; deze stage begeleidster had veel begrip voor mijn autisme. Waarschijnlijk kwam dit omdat zij zelf ook een lichamelijke beperking had en wel vaker stagiaires had met verschillende beperkingen. Ik heb er een jaar lang fijn gewerkt. Toen ik stopte met de opleiding ben ik ook gestopt met deze stage. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *